Cauzele și efectele sarcinii în adolescență

În fiecare an, 7,3 milioane de fete rămân însărcinate înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Sarcina în adolescentă crește atunci când fetelor li se refuză dreptul de a lua decizii cu privire la sănătatea sexuală și bunăstarea lor.

Care sunt cauzele sarcinii în adolescență

Lipsa accesului la educația și serviciile de sănătate sexuală și reproductivă reprezintă un factor cheie care determină fetele să rămână gravide. Așteptările comunităților privind fetele să devină mai devreme mame pot fi o cauză împreună cu violența sexuală.

Căsătoria în rândul copiilor este un factor-cheie – aproximativ 90% din nașteri ale mamei adolescente din țările în curs de dezvoltare apar în căsătorie. Factori precum veniturile părinților și educația fetelor contribuie de asemenea. Fetele care au primit o educație redusă sunt de 5 ori mai multe șanse să devină mame decât cele cu niveluri mai înalte de educație. În plus, riscurile unice cu care se confruntă fetele în timpul situațiilor de urgență sporesc șansele de a rămâne gravide.

Consecințe globale – statistici

  • 7,3 milioane de fete rămâne gravidă înainte de 18 în fiecare an.
  • 2,5 milioane de fete în vârstă de 15 ani sau mai tinere nasc în fiecare an.
  • Sarcina și complicațiile de naștere sunt a doua cauză majoră de deces pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.
  • Jumatate din sarcini în rândul fetelor cu vârste între 15-19 ani care trăiesc în regiunile în curs de dezvoltare neintenționate.
  • În fiecare an, 3 milioane de fete suferă avorturi nesigure.

 

Leave a Reply