Cum afectează hormonii viața unui adolescent – schimbări fizice și mentale

Dacă ești adolescent, nu ești străin de puterea hormonilor. Începând cu vârsta de 7 sau 8 ani, corpul dumneavoastră începe să producă hormoni responsabili de schimbarea pubertății.

Hormonii adolescenți sunt substanțele chimice care determină creșterea fizică și dezvoltarea sexuală care vă vor duce în adolescență și până la vârsta adultă. Ținând cont de aceste substanțe, veți observa că emoțiile, dispozițiile și sentimentele sexuale sunt mult mai puternice. Adolescenții se pot simți, de asemenea, mai impulsionați și mai înclinați să își asume riscuri, cum ar fi experimentarea cu droguri sau alcool, conducerea fără permis sau sexul neprotejat.

Adolescența poate fi o perioadă riscantă. Deși toate schimbările pe care le experimentați la pubertate sunt naturale și sănătoase, adolescenții nu reacționează întotdeauna la aceste schimbări într-un mod sigur sau sănătos. Hormonii au un impact nu numai asupra trupurilor și minților lor, ci și asupra comportamentului lor. Presiunea de la egal la egal, stima de sine scăzută și creșterea hormonală pot determina adolescenții să își asume riscuri și să se implice în comportamente riscante care ar putea avea un efect negativ asupra viitorului lor.

Efectele fizice ale hormonilor adolescenți

Fără hormoni adolescenți, dezvoltarea fizică și sexuală normală nu ar fi posibilă. La începutul pubertății, creierul eliberează un hormon numit hormon eliberator de gonadotropină (GnRH). GnRH declanșează glanda hipofizară – o glandă mică dar semnificativă care controlează producerea mai multor hormoni majori – pentru a secreta hormon foliculostimulant (FSH) și hormon luteinizant (LH) în sângele vostru. Acești hormoni adolescenți au efecte diferite asupra bărbaților și femeilor. La fete, FSH și LH instruiesc ovarele să înceapă producția de estrogen. La băieți, aceiași hormoni provoacă testiculele să înceapă să producă testosteron, hormonul sexual masculin și sperma. În același timp, veți observa și alte modificări semnificative:

  • Atât băieții, cât și fetele vor crește în greutate și masă musculară.
  • Fetele vor începe să aibă cicluri menstruale și vor dezvolta sânii și șoldurile.
  • Băieții vor dezvolta organe sexuale mai mari și vor putea ejacula (elibera sperma).
  • Atât băieții, cât și fetele își vor dezvolta părul pe picioare, axile și peste organele sexuale.
  • Atât băieții cât și fetele vor produce mirosuri puternice ale corpului și pot dezvolta acnee sau alte probleme ale pielii.

Schimbările de dispoziție ale adolescenților sunt cauzate de fluctuațiile estrogenului, progesteronului și testosteronului – hormonii sexuali. Aceiași hormoni adolescenți vor afecta și modul în care gândesc despre întâlniri și sex. Adolescenții devin mult mai interesați de sex, uneori până la punctul de obsesie.

Leave a Reply