Trucuri de a creste un copil pentru a nu fi dependent de gageturi

Copiii moderni se familiarizeaza cu calculatoarele, smartphone-urile si tabletele la o varsta frageda. Aceasta tendinta este ingrijoratoare pentru parinti, pediatri si psihologi care vorbesc despre posibilele consecinte negative ale utilizarii excesive a dispozitivelor. Cum ne putem proteja copiii?

Tehnologia nu trebuie sa fie descurajata in casele noastre. Tehnologia, se pare, va fi in jur ceva timp. Copiii nostri vor avea nevoie de abilitati in viitor. Parentajul nu inseamna protectia copiilor nostri de instrumentele lumii, ci echiparea lor pentru a folosi aceste instrumente in mod corespunzator. Ar trebui sa fim activi si sa-i invatam cum sa foloseasca tehnologia in mod eficace si la potentialul maxim.

Copiii generatiei actuale sunt prea inteligenti, extrem de energici si activi. Isi petrec timpul liber in fata Tv sau sunt expusi constant la telefoanele smartphone. Acestea au fost influentate de aceasta schimbare tehnologica drastica care a avut loc de-a lungul anilor datorita unui numar mare de motive:

Smartphone-urile au devenit o suzeta moderna. Ei pot calma copiii si ii pot mentine linistiti, dar pot crea si dependenta. Pentru copil, este o lume miraculoasa din care vor sa faca parte.

Copiii care aparțin unei gospodării în care ambii părinți sunt ocupați lucrează adesea pentru a se distra cu un smartphone sau cu T.V., deoarece părinții nu găsesc timpul / răbdarea sau sunt prea obosiți pentru a petrece timp de calitate după muncă.

Va prezentam cateva principii de baza ale interactiunii sanatoase cu dispozitivele digitale, atat pentru copiii dvs., cat si pentru dvs.

Determinati timpul maxim care ii este permis copilului sa-l petreaca pe un dispozitiv.

Timpul in care copilul poate petrece vizionarea TV sau utilizarea dispozitivelor digitale depinde de varsta lui. Autoritatea Academiei Americane de Pediatrie prezinta urmatoarele recomandari:

  • De la nastere la 18 luni: fara ecrane, inclusiv TV. Singurele exceptii sunt sesiunile Skype cu o bunica iubitoare si alte rude.
  • De la 2 la 5 ani: timpul petrecut pe un ecran pe zi nu trebuie sa depaseasca 1 ora. Aceasta ora include totul: smartphone, TV, tableta si computer.
  • Pentru copiii cu varste mai mari de 6 ani, merita stabilit un anumit termen pentru dispozitivele digitale (majoritatea specialistilor spun maxim 2 ore pe zi).

Este important sa va asigurati ca gadgeturile nu necesita timp departe de somn, activitate fizica sau alte activitati necesare dezvoltarii sanatoase a copilului dumneavoastra.

Stabiliti un exemplu.

Copiii copiaza comportamentul parintilor lor. Daca mama citeste o carte, exista probabilitatea ca si copilul va dori si o carte este mult mai buna decat daca mama isi petrece cea mai mare parte a timpului cu telefonul.
Revedeti-va relatia cu gadget-urile. Cat timp petreceti cu ele? Cat de des verificati e-mailurile, actualizarile sau stirile? Aveti zile libere de la Internet si dispozitive digitale?

Fiti un intermediar si un ghid pentru comunicarea cu lumea digitala.

Aratati-i copilului ca internetul si dispozitivele digitale sunt nu numai divertisment, ci si o sursa de informatii si un depozit de cunostinte. Incurajati copiii sa exploreze si sa puna intrebari. Fiti gata sa raspundeti si sa va impartasiti experientele.

Acordati atentie calitatii continutului de care copilul este interesat.

Pana la varsta de 9 ani, accesul copilului la Internet ar trebui sa fie controlat de parintii sai. Este mai bine sa acordati prioritate programelor educationale si site-urilor care ajuta copilul sa-si dezvolte abilitati diferite.
Ar trebui sa apelati la functionalitatea „control parental”, care limiteaza site-urile disponibile pentru copilul tau.

Identificati zonele care vor fi libere de Internet si de dispozitivele digitale.

Alegeti anumite spatii (dormitor, camera copiilor) si timp (cina de familie, timp cu natura), care vor fi intotdeauna departe de Internet si de dispozitivele digitale. Nu puneti un computer in camera copilului dumneavoastra. Lasa-l sa stie ca nu ar trebui sa aduci un comprimat sau un smartphone in dormitor sau la masa.
De asemenea, pediatrii recomanda sa nu se utilizeze dispozitivele digitale cu o ora inainte de culcare.

Nu interziceti pur si simplu – sugerati alte optiuni.

Eliminarea unui smartphone / tableta / laptop este un mod direct de conflict. Trebuie sa oferim alte activitati comune interesante: sport, drumetii, desene, lectura, pescuit cu tata, toate in functie de varsta si preferintele copilului.

Ajutati copilul sa inteleaga principiile comunicarii pe Internet si sa evite posibilele greseli.

Este mai bine ca copilul dvs. sa nu se afle pe retelele sociale pana la varsta de cel putin 12 ani. Pentru un adolescent, poate fi important sa folositi retele sociale deoarece aceasta este o perioada in care el invata sa se inteleaga si sa se prezinte altora.
Este important sa va apropiati si sa ii ajutati pe adolescent sa inteleaga mai bine principiile vietii online. Cu toate acestea, nu va imprieteniti cu copilul dvs. pe retelele sociale si, cu siguranta, nu comentati la posturile si imaginile lor – amintiti-va dreptul copilului dvs. la spatiu personal.

Avertizati copilul asupra riscurilor.

Copiii de astazi vad internetul ca o necesitate de baza. In aceasta afacere, au o dorinta compulsiva de a nu astepta sa se intample ceva. Aceasta gratificare instantanee este cea mai rea pentru un copil, deoarece nu doreste sa creasca pentru a intelege cat de dificil este sa dobandesti sau sa atingi ceva.

Odata ce permiteti copilului dvs. sa navigheze pe Internet fara supravegherea dvs., el trebuie sa stie despre posibilele pericole ale Internetului. Este important sa explicam:
– cum sa raspunda la hartuirea pe Internet;
– cum si de ce sa reglati setarile de confidentialitate;
– consecintele periculoase ale accesului liber la informatii personale;
– descarcarea de materiale si plagiat.

Spuneti copilului ca tot ceea ce publicam pe Internet intra in domeniul public si ramane acolo pentru totdeauna. Tot ceea ce gasim trebuie sa fie tratat cu grija si precautie. In cele din urma, permiteti-i copilului sa stie ca poate poate intotdeauna la dvs. in caz de probleme, fara teama de repros.

 

 

Leave a Reply