Moduri in care poti sa contactezi o boala cu transmitere sexuala

Desi multi oameni cred ca bolile cu transmitere sexuala sunt raspandite numai prin act sexual, de fapt, acestea pot fi contractate in mai multe moduri. Nu trebuie sa faceti sex (vaginal, anal sau oral) pentru a contracta sau transmite o BTS. Deoarece aceste infectii si boli sunt cauzate de bacterii sau virusuri separate, puteti avea mai mult de una in acelasi timp. De asemenea, puteti deveni reinfectat cu BTS bacteriene dupa tratament, daca va expuneti din nou.

Puteti obtine BTS in urmatoarele moduri:

Sex:
Relatia vaginala – actul vaginal este sexul intre barbat si femeie, in timpul caruia penisul este introdus in vagin. Chlamydia, gonoreea, sifilisul, HIV, HPV, herpesul genital, hepatita B si C si trichomoniaza pot fi raspandite prin intermediul contactului vaginal.

Sexul sexual – BTS care se pot raspandi prin intermediul sexului anal sunt chlamydia, gonoreea, sifilisul, HIV, HPV, hepatita B si hepatita C.

Sex oral – Desi este adesea mai dificil de contractat o BTS prin intermediul sexului oral – fie ca este vorba de felatie, cunnilingus sau analingus – este foarte posibil sa apara chlamydia, gonoreea, sifilis, herpes oral, herpes genital, HPV si / sau hepatita B. Hepatita A contractata de la analingus este considerata o DTS.

Prin sange:
Acele intravenoase – Acele de distributie utilizate pentru injectarea medicamentelor pot raspandi HIV, hepatita B si hepatita C. Distribuirea paielor sau a banilor pentru a priza droguri cum ar fi cocaina pot, de asemenea, sa raspandeasca bolile cardiovasculare. Ambele motive sunt considerate a fi o cauza majora a ratei ridicate a hepatitei C in randul copiilor cu varste mici. Lucratorii din spitale trebuie sa fie foarte precauti atunci cand se ocupa cu acele folosite pentru a evita infectarea accidentala.

Transfuziil de sange si transplanturi de organe solide – Inainte de 1985 nu a existat nici o modalitate de a testa donatii de sange sau organe pentru HIV, iar hepatita C nu a fost examinata inainte de 1992.

Echipamentele tatuaj sau piercing care nu sunt sterilizate corespunzator pot transmite HIV, hepatita B si hepatita C.

Rani deschise sau taieturi pot permite sangelui infectat sa intre in organism pentru a nu risca sa se amestece sangele infectat cu BTS. HIV, hepatita B si hepatita C pot fi contractate in acest mod.

Furnizorii de asistenta medicala sau cei care vin in contact cu sangele sau cu acele folosite trebuie sa fie foarte precauti pentru a evita bolile si bolile transmisibile pe cale sanguina.

Sarcina si nasterea:
Mamele cu BTS le pot transmite fatului sau bebelusului in timpul sarcinii sau nasterii. Herpesul genital, gonoreea, chlamydia, sifilisul, HIV si hepatita B si C pot fi transmise tuturor copiilor in timpul nasterii. Aceste infectii sunt deosebit de periculoase pentru nou-nascuti si pot provoca chiar orbire sau moarte.

Alaptarea:
HIV poate fi transmis de la mama la copil in timpul alaptarii daca mama este diagnosticata cu HIV.

Contact cu pielea:
Chlamydia, gonoreea si herpesul pot infecta tesutul ocular daca un individ a atins partile corpului care contin urme ale acestor boli si apoi ochii.

Herpesul si HPV pot fi transmise prin contactul intim cu pielea.

Trichomonasisul poate fi contractat de la contactul manual la cel genital.

Obiecte infectate (contact indirect):
Jucariile sexuale care nu au fost spalate in mod corespunzator pot fi sursa de trichomonie, gonoree, chlamydia, sifilis si herpes. Daca exista sange pe jucaria sexuala, HIV si hepatita B si C pot fi contractate din aceasta.

Paturile, prosoapele etc. pot gazdui trichomoniaza sau crabi (paduchi pubian) pentru o perioada indelungata in afara corpului si raspandirea infectiei.

Activitati care ajuta la evitarea BTS:

  • Vaccinati-va pentru HPV, hepatita A si hepatita B inainte de a va angaja in activitati sexuale
  • Utilizati prezervativ de fiecare data cand faceti sex
  • Faceti teste impreuna pentru toate bolile cu transmitere sexuala inainte de a va implica in activitati sexuale cu un partener nou
  • Nu impartasiti jucariile sexuale
  • Limitati partenerii dvs. sexuali
  • Aflati daca profilaxia pre-expunere (PREP) este o optiune buna pentru a preveni infectia cu HIV daca partenerul dumneavoastra este HIV-pozitiv si dupa tratament.

Leave a Reply