Factori care duc la aparitia cancerului la san

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei. Cele mai multe cazuri apar la femeile cu varsta peste 50 de ani, dar cancerul de san poate aparea si la femeile mai tinere.

Daca observati orice umflaturi sau modificari ale sanului, atunci ar trebui sa vedeti un medic cat mai repede. Daca cancerul de san este diagnosticat intr-un stadiu incipient, exista o sansa buna de vindecare. In general, cu cat cancerul este mai avansat (cu cat acesta a crescut si s-a raspandit), cu atat mai putine sanse ca tratamentul sa fie curativ. Cu toate acestea, tratamentul poate incetini adesea progresul cancerului.

Ce este cancerul de san?

Cancerul de san este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer. Aproximativ una din noua femei dezvolta cancer de san la un moment dat in viata lor. Cele mai multe se dezvolta la femeile cu varsta peste 50 de ani, dar femeile mai tinere sunt uneori afectate.

Ce cauzeaza cancerul de san?

O tumoare canceroasa (maligna) incepe de la o celula anormala. Motivul exact pentru care o celula devine canceroasa este neclar. Se crede ca ceva dauneaza sau modifica anumite gene din celula. Acest lucru face ca celula sa fie anormala si sa se inmulteasca fara control.

Factori de risc

Desi cancerul de san se poate dezvolta fara un motiv aparent, exista anumiti factori de risc care maresc sansele ca acesta sa se dezvolte. Acestea includ:

  • Varsta. Riscul de a dezvolta cancer de san se dubleaza aproximativ la fiecare 10 ani. Majoritatea cazurilor se dezvolta la femeile cu varsta peste 50 de ani.
  • Unde locuiti. Rata cancerului la san variaza de la o tara la alta. Acest lucru poate reflecta factorii genetici sau de mediu.
  • Istorie de familie. Aceasta inseamna ca daca aveti rude apropiate care au sau au avut cancer la san. In special, daca au fost diagnosticate cu varsta sub 50 de ani.
  • Daca ati avut cancer de san anterior.
  • Nu ati alaptat
  • Pieptul este expus la radiatii.

Leave a Reply