Ce spune știința: Consumul de marijuana în adolescență

Părinții ar trebui să fie conștienți de faptul că marijuana comercializată astăzi, legal sau ilegal, nu este aceeași cu cea folosită în anii 1960 și 1970. Dimpotrivă, astăzi, marijuana poate avea un impact real asupra dezvoltării celei mai prețioase resurse a copilului, creierul în creștere.

Marijuana a fost prezentată peste tot în ultimele luni. Multe întrebări despre efectele negative ale marijuanei, despre valoarea medicală posibilă și despre siguranța și utilizarea ei au apărut în fața unei legislații în continuă evoluție și a atitudinilor culturale în schimbare. Este chiar legală pentru utilizare în două state, Colorado și Washington.

Cu atâția adulți care au acces legal, este probabil că mai mulți adolescenți vor găsi mai ușor marijuana, și mai mulți o vor încerca. De fapt, anchetele naționale arată că puțini adolescenți percep marijuana ca fiind dăunătoare.

Marijuana, memoria și sănătatea creierului

Experții în domeniul sănătății publice sunt îngrijorați de efectele marijuanei asupra creierului în dezvoltare. Știm cu toții că oamenii care fumează marijuana au dificultăți temporare în memorie și judecată. Dar știința ne arată că utilizarea regulată de către un adolescent poate afecta gândirea și memoria pentru o lungă perioadă de timp sau chiar permanent.

Câteva exemple ale științei:

Un studiu recent al consumatorilor de marijuana a aratat ca cei care au început să o foloseasca în adolescență au avut conectivitate redusă substantială în zonele creierului responsabile pentru învățare și memorie. Un studiu amplu, pe termen lung, din Noua Zeelandă, a arătat că persoanele care au început să fumeze marijuana în anii adolescenței au pierdut în medie 8 puncte de IQ cu vârste între 13 și 38 de ani, chiar și atunci când au încetat să mai folosească ca adult. Cei care au început să fumeze marijuana la vârsta adultă nu au prezentat scăderi semnificative ale IQ-ului, ceea ce subliniază vulnerabilitatea creierului adolescent. Cu mai mult de 6% dintre seniorii din liceu care fumează zilnic marijuana, își pun viitorul în pericol.

Știința socială despre adolescenți și marijuana

  • În timp ce marijuana poate relaxa temporar o persoană și o poate scuti de stres, știința ne spune că utilizarea regulată pe termen lung nu îmbunătățește în general viața.
  • Utilizatorii de marijuana au raportat o satisfacție scăzută a vieții, o sănătate mintală și fizică mai slabă, mai multe probleme legate de relații și un succes mai puțin academic și în carieră comparativ cu colegii care nu folosesc marijuana.
  • Pentru adolescenți, utilizarea marijuanei este asociată cu o probabilitate mai mare de abandon școlar.
  • Utilizarea marijuanei la toate vârstele este legată de accidente de trafic și de decese.
  • Experții în domeniul sănătății publice sunt conștienți de faptul că, componentele plantei de marijuana ar putea avea potențial terapeutic, iar cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a afla mai multe despre aceste efecte de vindecare. Cu toate acestea, promisiunea reală a oricăror efecte medicinale de marijuana nu este în întreaga plantă, ci în unele componente non-psihoactive, care pot fi extrase și dezvoltate în medicamente.

 

Leave a Reply