Exista un moment potrivit pentru o prima experienta sexuala?
In ciuda controverselor din jurul primei experiente de sex, majoritatea tinerilor devin activi sexual mult inainte de maturitate.
Avand in vedere cat de importanta poate fi prima experienta sexuala in stabilirea relatiilor sexuale normale, este esential ca riscurile potentiale cum ar fi sarcina si bolile cu transmitere sexuala sa fie recunoscute. Cercetarile arata in mod constant ca adolescentii care au un debut sexual inainte de varsta de 15 ani au mai putine sanse sa utilizeze contraceptia decat cei care debuteaza in grupurile normative sau tarzii. De asemenea, este mai probabil sa aiba un istoric de abuz de substante si probleme emotionale.
De fapt, cum ramane cu aspectele pozitive ale sexului la adolescent? Desi cercetarea sexualitatii adultilor identifica o gama larga de beneficii psihologice, inclusiv ameliorarea stresului, sanatatea buna si mortalitatea mai scazuta, extinderea acestui tip de cercetare la adolescenti este adesea controversata. Noul studiu, publicat in Psihologia Dezvoltarii, analizeaza mai atent aspectele pozitive si negative ale sexului de prima data la adolescenti, indiferent daca este timpuriu, normativ sau intarziat.
Rezultatele au aratat ca o debut sexual precoce tinde sa fie asociat cu un risc mai mare de internalizare a simptomelor (depresie, retragere, singuratate), externalizarea simptomelor (agresivitate, comportament antisocial), abuzul de substante si lipsa de sine. Anterior, debutul sexual a fost asociat si cu beneficii pozitive, inclusiv un recurs romantic mai mare, o satisfactie sexuala mai mare (pentru barbati) si o multumire mai mare pentru barbati (pentru barbati). Pentru femei, se pare ca exista o mica diferenta in ceea ce priveste satisfacerea sexuala si intalnirea dintre cei care raporteaza debuturile sexuale timpurii, normative sau tarzii.
Deci, ce sugereaza aceste rezultate? Dupa cum indica studiul, nu este clar daca problemele care par a veni cu o introducere timpurie la sex se datoreaza experientei sexuale in sine sau altor probleme care ar putea influenta modul in care tinerii se dezvolta mai tarziu in viata, cum ar fi abuzul de substanta timpurie, comportamentul antisocial sau abuzul in copilarie.
Sa ai un debut sexual timpuriu nu este neaparat rau. Desi tinerii care incep mai devreme au tendinta de a avea sentimente mai mici de auto-valoare decat cei care au un inceput mai tarziu, se pare ca exista compromisuri – cel putin pentru barbati. Cei din clasa a 10-a si a 12-a, care sunt incepatori timpurii, tind sa aiba un nivel mai ridicat de recurs romantic si sa raporteze o mai mare satisfactie sexuala. Femeile care nu prezinta rezultate similare pot fi legate de convingerile generale despre sexualitatea feminina, precum si despre problemele rusinii si vinovatiei.
In ansamblu, rezultatele sugereaza ca tinerii care intarzie prima lor experienta sexuala pana cand sunt putin mai in varsta tind sa fie mai bine echipati cu abilitati sociale si sunt susceptibili sa ia decizii mature in ceea ce priveste contraceptia si protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala.