Ca părinți, bunăstarea copiilor dvs. este una dintre prioritățile dvs. de vârf. Deoarece corpurile copiilor construiesc încă un sistem imunitar puternic, se pot imbolnavi de multe ori și vizitele la medic devin o parte obișnuită a rutinei tale.
Dacă copilul dumneavoastră suferă de o boală gravă, preocuparea dvs. poate fi cuplată cu un sentiment de neputință care nu poate fi descris în cuvinte. Problemele minore de sănătate, cum ar fi genunchiul subțire, strănutul și tusea sau o febră ușoară, nu sunt motive de îngrijorare și este posibil să nu aveți nevoie să vă aduceți copilul la medic. Dar, uneori, este dificil de a judeca semnele și simptomele care necesită un apel către medic.
De aceea este important să aflați despre simptomele de sănătate care trebuie evaluate de un medic înainte de a se escalada în ceva mai grav.
Iată 10 simptome de sănătate pentru copii pe care nu trebuie să le ignorați.
1. Febră mare
Copiii deseori suferă de febră din cauza unor boli cum ar fi virușii de stomac și infecțiile minore. Dar o febră înaltă poate indica o boală mai gravă sau una care necesită tratament. Dacă febra copilului persistă pentru câteva zile sau mai mult, trebuie să consultați un medic. Dacă febra se datorează unei infecții bacteriene, tratamentul antibiotic va fi probabil necesar.
Dacă copilul dvs. are o febră mare însoțită de o durere de cap atât de gravă încât el sau ea are dificultăți în a-și menține ochii deschiși, nu este un semn bun. Acesta poate fi un semn al meningitei, o boală gravă care necesită îngrijiri medicale.
Alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile cu gripă și ureche, pot provoca, de asemenea, febră. Diagnosticarea și tratamentul în timp util pot preveni complicațiile și chiar moartea la copii datorită febrei.
2. Sete extremă
Dacă copilul dvs. cere brusc să bea mai multă apă, mai ales pe timp de noapte, trebuie să-l luați imediat pe medicul dumneavoastră pentru evaluare. Diabetul zaharat de tip 1 poate apărea la copiii cu vârsta sub 20 de ani, iar setea excesivă este unul dintre semnele cheie ale acestuia. Cele mai frecvente simptome la copiii care suferă de diabet sunt polidipsia (sete excesivă), urmată de poliurie (urinare excesivă), oboseală, nocturnă (urinare pe timp de noapte) și pierdere în greutate, potrivit unui studiu publicat în BMJ Open în 2014.
3. Dificultate de respirație
Bebelușii se înfurie și gem din când în când, iar respirația rapidă este frecventă la copii când au febră. Dar dacă respirația rapidă a devenit o parte din viața de zi cu zi a copilului dumneavoastră, este timpul să vedeți un doctor.
Dificultățile de respirație, în special în timpul jocului sau al exercitării, sunt motive de îngrijorare. Dacă există un sunet clar fluierat în timpul expirării, acesta poate fi un semn clar al astmului. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, in anul 2015, 6,2 milioane de copii au avut astm bronsic. Dacă problemele de respirație sunt însoțite de buze cu albastru, poate fi un semn de bronșită. Chiar și o problemă minoră de respirație poate avea un impact asupra nivelului de energie al copilului dumneavoastră și îl poate face într-adevăr bolnav. Deci, dacă observați că copilul dvs. are dificultăți de respirație, discutați imediat cu medicul pediatru.
4. Durerea în timpul urinării
Dacă copilul se plânge de durere în timpul urinării, este un semn că ceva nu este în regulă. Aceasta poate însemna că copilul dumneavoastră are o infecție a tractului urinar (ITU). Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Pediatrie din 2012 arată că ITU sunt frecvente la copii. Dacă sunt recurente sau severe, ele pot provoca cicatrici renale.
5. Durere în timpul urinării
Copiii care au ITU pot prezenta simptome precum iritabilitate, febră, vărsături și hrănire. Copiii mai în vârstă se pot plânge de disconfort în timpul urinării, de o urgență crescută de a urina, de urină mirositoare și de febră. Durerea în timpul urinării poate fi, de asemenea, cauzată de iritație sau de un tip de leziuni ale organelor genitale. La fete, poate fi cauzată de vulvită, o inflamație a vulvei care poate apărea datorită băii cu bule sau a săpunurilor dure.
Indiferent ce faceți, contactați medicul dacă copilul dvs. are dureri în timpul urinării sau nu poate să urineze.
6. Oboseală extremă
Energia fără limite a copiilor ține copiii în mișcare și părinții pe picioarele lor. Dar dacă copilul dvs. prezintă simptome de oboseală sau nu pare să aibă energia pe care o are de obicei, chiar și după odihnă adecvată, luați-o ca semn de avertizare că ceva nu este în regulă cu copilul dumneavoastră. Există mai multe cauze de oboseală extremă, inclusiv obiceiurile alimentare nesănătoase, un stil de viață sedentar și lipsa de somn. Cauze serioase pot fi anemia, malabsorbția, depresia, bolile cardiace sau renale, alergiile, o infecție virală și anumite tipuri de tulburări imune, chiar și cancerele.
Este important să vedeți un medic pentru a afla cauza oboselii copilului dvs. și pentru a determina dacă este necesar un tratament.