6 motive pentru a te opri din fumat chiar acum

Fumatul este responsabil pentru unul din fiecare cinci decese, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Din pacate, chiar si dupa avertismente, reclamele negative despre fumat si sfatul medicului, unor oameni le este dificil sa renunte. Oricum, trebuie sa stiti ca fumatul este periculos pentru dvs., precum si pentru oamenii din jurul dvs. si exista multe dezavantaje ale fumatului. Ca si in cazul afectarii plamanilor, toate organele corpului pot fi afectate de fumat.

6 motive pentru a te opri din fumat chiar acum

Exista multe ingrediente in tutun care sunt active din punct de vedere chimic. De fapt, exista mai mult de 4.000 de substante chimice active in fumul de tigara care pot duce la schimbari grave si uneori letale in interiorul corpului. Unele dintre aceste ingrediente includ monoxid de carbon, gudron, cianura de hidrogen, oxizi de azot, amoniac, substante metalice si compusi radioactivi.

1. Ochii

Cercetarile au aratat ca multe substante chimice diferite din tigari pot duce la deteriorarea maculei ochiului, care este aspectul cel mai sensibil al retinei. Exista vase de sange mici care se pot rupe prin macula, ducand la deteriorarea care este adesea ireversibila.

2. Sistemul digestiv

Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru toate tipurile de cancere digestive, cum ar fi cancerul la nivelul gurii, laringelui si esofagului. Persoanele care fumeaza au de 20-30 de ori mai multe riscuri de deces datorate cancerului laringian in comparatie cu nefumatorii.

3. Sistemul circulator

Fumatul afecteaza circulatia si functia inimii cauzand doua lucruri principale: 1) creste semnificativ tensiunea arteriala; 2) determina o crestere a frecventei cardiace. Acest efect apare deoarece nicotina din tigarete afecteaza direct nervii, rezultand o crestere a frecventei cardiace si contractia vaselor de sange.

4. Plamanii

Este in primul rand gudronul din fumul de tigara care face cele mai multe leziuni ale celulelor din plamani. Acest lucru poate duce la cancer de laringe sau cancer al plamanilor. Poate duce si la boli pulmonare obstructive cronice, emfizem si bronsita cronica.

5. Creierul

Fumatul cauzeaza acumularea de colesterol si alte tipuri de placi grase din interiorul arterei carotide care duce la creier. Atunci cand se formeaza un cheag de sange in zona acestor placi, se poate dezvolta un accident vascular cerebral.

6. Piele si par

Fumatul provoaca leziuni ale pielii fumatorilor prin reducerea cantitatii de colagen din acesta. Colagenul confera pielii elasticitatea. Fumatorii in cele din urma formeaza riduri foarte adanci pe pielea fetei, deoarece nicotina afecteaza in mod negativ capilarele pielii. In plus, persoanele care fumeaza au un risc crescut de a dezvolta subtierea parului.

 

Leave a Reply